Öğrencilerin Paketlenmiş Hazır Gıda Tüketimi - Sosyal Medya Kullanımı ve Sağlıklı Beslenme Tutumları Arasındaki İlişkiler

Yazar: Uzm.Saliha BAŞER, Doç.Dr.Halil Özcan ÖZDEMİR

Yayınevi: IMPERIAL Yayın

ISBN: 978-605-72560-2-7

Sayfa Sayfası: 83

Yayın Tarihi: Mayıs 2023

Fiyat: ÜCRETSİZ

Kitap Hakkında


Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Üniversite eğitimi öğrenciler için yeni bir dönem oluşturarak beslenme alışkanlıklarını etkilemektedir. Bu dönmede öğrenciler dış etkenlere daha açık hale gelmekte ve hazır gıda ürünlerine olan ilgileri de artmaktadır. Günümüzde sosyal medya kullanımının da yaygınlaşmasıyla beslenme ve hazır gıdalarla ilgili bilgiye erişimde kolaylaşmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, öğrencilerin paketlenmiş hazır gıda tüketimi - sosyal medya kullanımı ve sağlıklı beslenme tutumları arasındaki ilişkileri tespit etmektir.

Araştırmanın evrenini Kırşehir Ahi Evran üniversitesindeki 16194 öğrenci; örneklemini ise Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen- Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Sosyal Bilimler MYO, Sağlık Hizmetleri MYO, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu,  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Pedagojik Formasyonda öğrenim gören 157 kadın ve 111 erkek olmak üzere toplam 268 öğrenci oluşturmaktadır.

Veriler çevrimci anket formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 26.0 Programı kullanılarak istatistiksel analizi yapılmıştır. Araştırmada frekans analizleri incelenerek yorumlanmıştır. Değişkenler arasında istatistiksel açıdan farklılıkların olup olmadığını tespit etmek için T-testi ve Anova testinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin varlığını ve yönünü sınamak amacıyla da korelasyon analizi yapılmıştır.

Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; sağlıklı beslenme, sosyal medya ve beslenme ve hazır gıda tüketimi ile cinsiyet arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmadığı saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre sağlıklı beslenme ile medeni durum arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunduğu tespit edilmiştir. Sosyal medya ve beslenme, hazır gıda tüketimi ile medeni durum arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum, sosyal medya ve beslenme yaşa göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir.  Fakat hazır gıda tüketimi ve beslenme ile yaş arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum, sosyal medya ve beslenme eğitim düzeyine göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum yaşanılan yere göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum; sosyal medya ve beslenme; hazır gıda tüketimi ve beslenme gelire göre farklılaşmadığı saptanmıştır.